Aktuality
O cechu
Historie
Stanovy
Cíle
Představenstvo
Seznam členů
Galerie
Přihláška
Kontakt
EUROSKILLS 2023 GDAŇSK
2023-10-17
Největší setkání mladých lidí do 25ti let s cílem prokázat svoji zručnost a dovednost.

EUROSKILLS je mistrovstvím řemeslných dovedností ve většině oborů, kde musíte zapojit jak svoji mysl, tak především zručnost a kreativitu. Koná se v intervalu dvou let.

ČR se zúčastnila poprvé v roce 2021 v Grazu. Tehdy nás reprezentovali čtyři soutěžící. V tomto roce se počet účastníků z ČR zvýšil na 9. A mezi ně se propracoval i podlahář – parketář za Cech Parketářů ČR – David Pelikovský, 20let. Jde o bývalého žáka Střední školy z Kateřinek u Liberce a účastníka kurzů Mistrovské školy řemesel a umění z Jablonce nad Nisou.

Celkem se soutěžilo ve 42 profesích a účastnilo se téměř 600 soutěžících z 32 států. Zadání pro každý obor bylo mimořádně náročné a časově velice omezené.

Náš podlahář – parketář musel během 3 dnů zvládnout 6 úkolů:
– Osadit tvarovanou lištu
– Provést vyrovnávací stěrku
– Vyrobit složitý vzor parket
– Vytvořit pokrytí zadané plochy z přírodního lina včetně vkládaných prvků
– Provedení koberce s bordurou a výřezy pro text a vložením holubice v lokálním hranolu
s obložením koberce
– Svařování geometrických tvarů

Provedení hodnotili experti zastupující účastnické země. V případě podlah se jednalo o rozhodčí z Itálie, Švýcarska, Rakouska, Německa a Francie, Polska, Dánska a Norska. ČR zastupoval jako expert pan Ing. Josef Černý z Cechu parketářů ČR.
Jednalo se o Evropskou elitu čemuž odpovídalo i zadání. David s konkurencí dovedl udržet krok, ale na ty nejlepší nedosáhl. Dosáhl však ocenění nad 500 bodů a obdržel tak evropský pas špičkového řemeslníka. Pro Davida se tak dveře pro vstup do Evropy otevřely dokořán. Jsme na něj hrdí.

Srovnání nám však ukázalo, že pro naše „zlaté ručičky“ musíme hodně rychle ve vzdělávání přidat. Konkurence v Evropě je totiž na vysoké úrovni. Řemesla mají rodinnou tradici a společnost je na rozdíl od ČR vnímá jako mimořádně potřebné a oceňované povolání. To ostatně prokázala i velká účast doprovodů ze zahraničních zemí. Za ČR se kromě organizátorů z Hospodářské komory ČR zúčastnili jen zástupci Cechu parketářů ČR paní prezidentka Mariana Mahulíková, její zástupce pan Ing. Jiří Dvořák a nový člen cechu pan Jan Hovorka. Malíře podpořil pan Žatečka z cechu malířů. Je velice důležité, že se akce zúčastnil i nový prezident HK ČR pan Zajíček.

Bez zájmu a založení CZECH SKILLS pod HK ČR bychom nevěděli, jaká je úroveň v Evropě a jakou mají řemesla společenskou podporu.

Ale bez podpory sponzorů bychom do této prestižní akce nevyslali ani jednoho soutěžícího. Za nás podlaháře jsme za naši účast vděčni společnosti VALBEK, BREX, METROSTAV, BOSCH a DEVA, které nás podpořili finančně a společnosti FLEX, WÜRTH, WOLFCRAFT a HINTERSEER, které nám pomáhaly s vybavením nářadí a Pivovaru SVIJANY za skvělý energetický nápoj „450“. Mimořádný dík patří manželům Pernerovým ze společnosti MKSV Ohrazenice za dlouhodobou podporu vzdělávání mladých řemeslníků.

Moc těmto donátorům děkujeme! Za Cech parketářů ČR a MSŘU – Ing. Jiří Dvořák.
Zobrazit všechny aktuality
Cechparketářů
ČESKÉ REPUBLIKY
Klešická 939
Praha 21 - Újezd nad Lesy
19016
Česká Republika
Sociální sítě:
Člen Evropského svazu parketářů a podlahové techniky - EUFA P+F
Copyright © 2021 - Cech parketářů a podlahové techniky České Republiky | design © 2021 www.prelude-reklama.cz